Informatie Kinderveiligheid
Like onze facebookpagina en mis geen enkele actie!!
Ongevallen met kinderen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, luidt het gezegde. Vaak is dat ook zo. Het is onmogelijk om uw kind 24 uur per dag in de gaten te houden.
Kinderen ontwikkelen zich razendsnel, zijn van nature nieuwsgierig, willen graag van alles ontdekken en zijn zich tot een bepaalde leeftijd niet bewust van gevaren.
Tijdens uw zwangerschap staat u waarschijnlijk niet stil bij veiligheid. Voorlopig zal uw kindje toch veilig in zijn of haar wiegje liggen. Maar voor u het weet, kruipt uw kind op zijn buikje door de kamer. Wel zo veilig als het traphekje en de stopcontactbeveiligers dan inmiddels geplaatst zijn.
Bekijk uw huis eens kritisch van boven tot beneden. Bedenk wat er gevaarlijk is voor uw kind en maak tijdelijke aanpassingen, zoals een traphekje bovenaan de trap, als uw kind net zijn eerste stapjes gaat zetten. Beveilig uw stopcontacten zolang uw kind nog niet begrijpt dat elektriciteit gevaarlijk kan zijn. Vertel uw kind wat gevaarlijk is, uiteraard rekening houdend met de leeftijd. Probeer te bedenken wat uw kind kan begrijpen en overzien op zijn leeftijd.
Naast deze voorlichting is het ook verstandig om zelf maatregelen te nemen. Alleen dan kunt u de kans op een ongeval verkleinen. Wij willen u graag helpen met het nemen van die maatregelen.
Bij KVH KindVeiligHuis staat kwaliteit hoog in het vaandel daarom zult u bij ons niet altijd de goedkoopste producten vinden maar wel de hoogste kwaliteit waardoor u op langere termijn alsnog goedkoper en veiliger uit bent. Wanneer u ons uitnodigd voor een huiskeuring zullen wij dit uiteraard door middel van diverse producten aan u tonen.
Producten:
Onze veiligheidsproducten worden uitvoerig beschreven op onze website indien mogelijk toegelicht met een (montage) filmpje. De producten welke wij verkopen in onze webshop zijn, voordat wij dit leveren aan klanten, door ons zelf extra gecontroleerd op werking en betrouwbaarheid. Maar ook of deze gemakkelijk te installeren zijn. Want naast het veilige product is ook de goede montage hiervan van essentieel belang voor de veiligheid.
Keuringen:
Uw huis-kinderdagverblijf of school laten keuren op veiligheid ook dat kan bij ons geregeld worden.
Vraag een gratis offerte aan voor een keuring op info@kindveilighuis.nl of maak gebruik van ons contactformulier.
Montage
U kunt bij ons alle veiligheidsartikelen online aanschaffen. Desgewenst kunnen wij deze veiligheidsartikelen ook bij u komen monteren. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op.
Let op! Veiligheidsartikelen zijn een extra bescherming maar geven geen garantie dat er nooit wat gebeurd. Verlies daarom uw kind zo min mogelijk uit het oog. Blijf waakzaam, kinderen blijven onvoorspelbaar!!!
Geïnteresseerd? Vragen? Bel of mail ons vrijblijvend. Of maak direct een afspraak.
Neem contact met ons op via info@kindveilighuis.nl of via ons contactformulier of bel 0181-642310.
Hieronder volgt een handig en uitgebreid overzicht van de gevaren in huis.
Bekijk ook onze op leeftijd gemaakte Childsafety TO DO LIST onder aan deze pagina
zodat u alle veiligheid op tijd installeert.
Veiligheid in het hele huis of KDV
Let op door op het kopje te klikken gaat u direct naar de betreffende pagina. Dus wilt u een traphekje uitzoeken klik dan op het woord Trappen boven de tekst.
Beveilig trappen zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde d.m.v. een traphekje. Let hierbij wel op dat het hekje aan de bovenzijde van de trap ALTIJD een schroefhekje is. DUS GEEN KLEMHEK!!
Traptreden dienen wanneer deze glad zijn voorzien te worden door antislip dit kan eenvoudig door het aanbrengen van zelfklevende antislipstrippen of halve manen.
Ook kan de trap uitgefreesd worden waarna er rubber antislip in wordt gebracht.
Bij een open trap geldt dat de ruimte tussen de treden niet meer mag zijn dan 7 cm is dit wel het geval dan dienen deze treden dichtgemaakt te worden. Dit geldt ook voor de ruimte onder de trapleuning.
Voorzie deuren van deurstrips.
Deuren die altijd openstaan kunt u ook voorzien van een deurklem. Ook deuren welke door tocht dicht kunnen slaan kunt u van deze deurklemmen voorzien, maar ook een deurstopper kan schade aan vingers voorkomen.
Ramen welke geopend kunnen worden dient u te voorzien van goede sloten.
Voor kiep en kantelramen is er de Winlock raambeveiliger of de dubbele raambeveiliger met sleutel.
Makkelijk te openen ramen dienen beveiligd te zijn met een kunststof raamhouder, dubbele raambeveiliger met sleutel of een raamkierset deze zorgen ervoor dat het raam niet verder geopend kan worden dan 7 á 10 cm.
Wanneer de spijlen van de balustrade verticaal staan en de spijlafstand groter is dan 7 cm voorzie dan het hekwerk van een balkon veiligheidsnet of breng trespa of houten platen aan zodat uw kind er niet tussen door kan kruipen of gemakkelijk spullen naar beneden kan gooien. Staan de spijlen echter horizontaal plaats dan altijd platen aan de binnen zijde zodat uw kind de spijlen niet kan gebruiken als trappetje.
Plaats in ieder gemakkelijk te bereiken stopcontact beveiliger. Stopcontacten welke u niet of zelden gebruikt kunt u ook voorzien van een zogeheten “blinde”plug.
Werk losse kabels in huis weg in kabelgoten of gebruik een kabelbox. Let ook op schemerlampjes, telefoons,
laptops e.d. dat deze niet naar beneden getrokken kunnen worden.
Ook staande voorwerpen zoals vloerlampen e.d. dienen vastgezet of verwijderd te worden.
Ook veel voorkomend in huis zijn scherpe hoeken en randen van bijvoorbeeld tafels, vensterbaken enz. Ook hiervoor zijn diverse oplossingen aanwezig zoals bijvoorbeeld de dubbele tafelhoek die ideaal is wanneer uw kindje nog veel kruipt. Deze tafelhoek beschermt zowel de onderkant als de bovenkant van de hoek. Maar ook onze foam tafelhoeken bieden een uitstekende bescherming.
Vaak worden de kastdeurtjes en laden in de keuken goed beveiligd maar controleer ook eens de kasten en laden in de kamer, slaapkamers en badkamer en voorzie deze indien nodig ook van beveiliging.
Zet losse kasten aan de muur vast met hoekijzers of ons anti kiep systeem.
Verwarming
Verwarmingspanelen kunnen erg heet worden wanneer deze warmer kan worden dan 55°C dient u deze te voorzien van een radiatorkast.
Planten
Verwijder giftige planten en let ook op gedroogd decoratief hout, Dit hout is vaak van een onbekende tropische boom en is in veel gevallen giftig. Wanneer u niet zeker bent met welk hout u te maken heeft houdt het dan buiten bereik van uw kind.
Gordijnen
Bindt eventuele koordjes van gordijnen op zodat kinderen zich niet kunnen verstikken.
Alle schoonmaakmiddelen dienen op een hoge plaats weggezet te worden buiten het bereik van kinderen. Alle keukenkastjes en laden waar zich gevaarlijke spullen ( alcohol, bestek, borden, potjes van glas, bekers , glazen ,kruiden, schoonmaakartikelen enz) bevinden dienen voorzien te worden van beveiligingen.
Hiervoor zijn bij ons diverse mogelijkheden te verkrijgen.
Op het fornuis dient een fornuisrek geplaatst te worden zodat het kind zich niet kan branden aan de vlam of plaat maar ook dat het geen pannen van het fornuis kan trekken.
Plaats ook een slot op de vriezer en de koelkast dit voorkomt dat het kind de deuren kan openen en er eventueel spullen uit kan halen. Wij hebben een hiervoor een apparaten slot. Ook te gebruiken bij oven of magnetron.
Plaats messen en vorken niet met de punten naar boven in het vaatwassermandje.
Laat uw kind in de badkamer NOOIT alleen.
Zorg voor een degelijke antislip op de douchevloer en in de badkuip.
Gebruik hiervoor antislip matjes of antislip visjes.
Vergeet ook hier niet dat alle zeep, shampoos , make-up, aftershave e.d. buiten bereik van kinderen dienen te blijven.
Plaats geen haakjes aan de muur om handdoeken aan op te hangen gebruik liever een handdoek rek. Uit stekende delen vormen altijd een extra gevaar.
Zorg dat scherpe randen en hoeken in de badkamer ook beveiligd zijn
Het toilet biedt voor uw kind nogal wat mogelijkheden zo kan uw kind met het deksel en de bril gaan spelen maar daardoor kunnen wel de vingertjes klem komen te zitten of kan de bril of deksel wel hard op de tere kindervingertjes vallen. Ook kan uw kind heerlijk met zijn handjes in het water gaan spelen wat natuurlijk heel onhygiënisch is.
Uw kindje kan het toilet ook zien als een mooie manier om zijn bootje eens echt laten varen en wanneer er doorgetrokken wordt zit u met een verstopt toilet.
Voor al deze problemen is er ons toiletslot hiermee sluit en opent u eenvoudig het toilet maar uw kind kan dit niet.
Zorg er ook voor dat er geen chloor e.d. op de grond staan van het toilet. en houd luchtverfrissers buiten bereik.
Zorg voor voldoende rookmelders in huis. Het liefst in iedere ruimte één maar minimaal op elke centrale gang waar deuren op uitkomen één. Rookmelders zijn bij ons te verkrijgen zowel gewoon als draadloos koppelbaar.
Zorg op de eerste etage voor een brandladder zodat wanneer er beneden een brand is er toch een extra weg naar buiten ter beschikking is. Ook een brand blusdeken kan erger voorkomen deze is geschikt voor kleine brandjes van bijvoorbeeld vloerkleed of vuilnisbak. (BESLIST NIET VOOR OLIE OF VETBRANDEN)
En houd aanstekers en lucifers altijd buiten het bereik van kinderen.
Het gebeurt nog te vaak dat mensen verrast worden door koolmonoxide.
Nog elk jaar overlijden mensen door de combinatie van een slecht onderhouden gastoestel en onvoldoende ventilatie.
Bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen ontstaat koolmonoxide (CO). Dit is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. CO-gas is een echte sluipmoordenaar je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos.
Schaf een juiste koolmonoxidemelder aan ook als u een nieuw gastoestel heeft en laat ieder jaar uw gastoestel keuren.
Vergiftiging door schoonmaakmiddelen e.d.
Natuurlijk weten we allemaal dat schoonmaakmiddelen en medicijnen veilig opgeborgen dienen te worden zodat uw kind hier niet bij kan komen. In ons assortiment zitten genoeg beveiligingsmiddelen om uw kind te beschermen zodat zij niet in kasten kunnen komen waar zich de giftige producten bevinden Maar wat door veel ouders wordt vergeten is dat er nog meer soorten van vergiftiging in en om het huis kunnen optreden.
Kijk uw huis eens na op wat voor soort planten u heeft staan waar uw kind gemakkelijk bij kunt.
Probeer voor zover u niet weet wat voor plant u heeft, erachter te komen welke plant het betreft en of deze giftig is of allergische reacties kan veroorzaken bij aanraking. Wanneer dit het geval is verwijder dan deze plant. Let ook op struiken en bomen in de tuin voor wanneer uw kind lekker buiten in de tuin speelt. Ook potgrond is giftig hiervoor is het plantenrooster een goede beveiliging! Deze kunststof ring wordt om de plant gelegd en houdt de gevaarlijke potgrond zo buiten het bereik van kleine kinderen. Dé kinderveilige oplossing voor alle potplanten.
Ook vergeten, wordt vaak alcohol, tabak, shampoo en cosmeticaproducten, wasmiddelen en wasverzachter, houd deze buiten het bereik en zicht van uw kinderen.
Zorg dat u een gifwijzer heeft hangen. Deze is verkrijgbaar bij iedere apotheek.
Zorg dat u Norit in huis hebt, maar geef dit nooit voordat u de gifwijzer heeft geraadpleegd.
Hoe herkent u een vergiftiging?
De symptomen van vergiftiging verschillen per stof die is ingenomen of waarmee in aanraking is geweest. De gegevens hieronder zijn dan ook in de algemene zin.
1.Vergiftiging met medicijnen, alcohol, tabak, planten
Bewusteloosheid
Plotseling ziek zijn
2. Vergiftiging met schoonmaakmiddelen
Rode huid
Moeite met ademhalen en slikken
Hevige pijn
Blaren op de lippen en in de mond
Soms bloed uit de mond
3. Vergiftiging met wasmiddelen (vast en vloeibaar) wasverzachter, afwasmiddel:
Pijn in maag en darmen
Moeite met ademhalen
Blaren op de lippen en in de mond
Wat u altijd moet doen bij een vergiftiging:
Waarschuw altijd direct een arts!! Hieronder vind u een lijstje van wat de arts vaak wilt weten:
Wat gebeurde er precies?
Hoe oud is de patiënt?
Hoeveel weegt de patiënt?
Wat van de gevaarlijk stof heeft de patiënt gegeten of gedronken?
Hoeveel heeft de patiënt daarvan binnen gekregen?
Was de stof aangelengd met water?
Op welk tijdstip werd de stof ingenomen?
Wat zijn de symptomen van de patiënt?
Wanneer traden de symptomen op?
Wat heeft u er zelf al aan gedaan?
Insectenbeten
Sommige insecten kunnen voor beten zorgen.
Deze kunnen voor een kind extra vervelend zijn.
Voor het voorkomen van insectenbeten kun je een aantal doeltreffende maatregelen nemen :
1.Bescherm je kind in de kinderwagen, maxi-cosi of buggy met een muggennet.
2.Wanneer je kind dingen gaat begrijpen leg je kind dan uit dat hij beter niet kan slaan naar wespen en bijen.
3.Laat je kind als het buiten iets wilt drinken uit een rietje drinken
4.Buiten in de tuin zijn natuurlijk veel meer insecten ook in het gras dus je kunt je kind beter niet op
blote voeten laten lopen.
5.Voordat je kind gaat slapen, kun je zijn kamer inspecteren op insecten en een muggennet over het bedje spannen.
Wordt je kind toch nog gestoken, vaak te herkennen aan een rode, jeukende plek op de huid, dan is dit in de meeste gevallen onschuldig. Maar je kindje kan ook duizelig of misselijk worden van een beet.
Een paar tips voor behandeling van een insectenbeet:
1. Laat het kind niet krabbelen aan de beet dit kan voor een infectie zorgen.
2. Probeer wanneer er een angel is achtergebleven van de beet deze zijdelings met uw nagel er uit te wrijven. Gebruik geen pincet want hierdoor kan de angel afbreken.
3. Gebruik een verkoelend middel tegen de pijn en jeuk LET OP gebruik geen mentholpoeder Menthol is zo sterk,dat je kind kan het er benauwd door kan krijgen. Bovendien irriteert het erg als je kind het per ongeluk in z’n ogen wrijft.
Er bestaat een kans dat je kind allergisch is voor een beet. Wanneer je kind het benauwd krijgt na de beet, of je kind krijgt uitslag of zwellingen op een andere plek dan op de plek van de beet? Aarzel dan niet en bel direct je huisarts. Ook als je kind in zijn mond is gestoken, is het verstandig direct de huisarts te raadplegen. De keel of tong kan dan namelijk opzwellen, wat benauwdheid of zelfs verstikking kan veroorzaken. Als een allergisch kind na een beet niet behandeld wordt, kan het kind in shock raken.
Brandwonden
De meeste brandwonden bij kinderen ontstaan door hete koffie of thee welke van tafel of aanrecht worden getrokken. Maar ook door pannen die van het fornuis getrokken worden of aanraking van hete gedeeltes van kookplaat, gasfornuis, oven of kachel.
We bespreken branwonden in drie delen te weten:
1 Preventie
2 Wat voor soort brandwond
3 Wat doe je bij een brandwond
1 Preventie
Om zoveel mogelijk te voorkomen dat uw kind brandwonden op kan oplopen adviseren wij u de
volgende maatregelen te treffen.
A. Voorkom dat uw kind in de keuken kan komen als u kookt gebruik hiervoor bijvoorbeeld een (verstelbaar) traphekje
of een van onze Kidco “autoclose” hekjes.
B. Bescherm wanneer uw kind hierbij kan komen uw ovenruit met een ovenruitbeschermer en laat de oven nooit
openstaan.
C. Plaats een fornuisrekje, dit voorkomt dat uw kind pannen van het vuur kan trekken. Let bij het
koken ook altijd op dat u uw pannen met de stelen naar achteren plaatst.
D. Gebruik geen kleedjes op tafel.
E. Drink geen hete dranken als u uw kind op schoot heeft.
F. Heeft u een kachel of openhaard, schaf dan een haardhek aan.
Let op, ook verwarmingselementen kunnen zeer heet worden deze zijn met convectorkatsen eenvoudig te beveiligen.
G. Gebruik geen lucifers, gebruik liever een gasaansteker die u kunt vergrendelen.
H. Gebruik thermosstatische mengkranen in huis dit voorkomt dat kinderen zich kunnen verbranden aan het hete water.
I. Zorg bij het barbecueën dat het kind nooit in de buurt van de barbecue kan komen en plaats de
barbecue altijd op een stevige ondergrond.
J. Zorg voor een goede blusdeken in huis.
K. Zorg dat het kind tijdens het eten aan tafel vastzit in een goede kinderstoel zodat hij er niet uit kan klimmen of spullen
van de tafel kan trekken.
L. Gebruik een badthermometer voor u uw kind in bad doet.
2. Wat voor soort brandwond?
Hoe herkent u een brandwond:
Een pijnlijke, rode en soms licht gezwollen huid (eerstegraads brandwond)
Soms blaren (tweedegraads brandwond)
Soms zwarte, perkamentachtige of witte huid (derdegraads brandwond)
3. Wat doe je bij een brandwond?
Toch een brandwond opgelopen? Handel dan als volgt,
Koel met lauw leidingwater de wond af totdat de pijn is afgenomen (minimaal 10 minuten)
Bij ernstige brandwonden direct 112 bellen.
Na het afkoelen onder de kraan legt u een nat wondverband aan van een medisch kompres maar een schone doek mag ook. Gebruik nooit zalfjes. Voorkom tijdens het afkoelen dat uw kind onderkoelt raakt.
Hoe herkent u onderkoeling?
1.Rillen
2.Koude, bleke en droge huid
3.De ademhaling gaat van hyperventilatie naar langzaam en oppervlakkig
4.Vaak verwardheid, vermoeidheid en suffigheid
5.Dalend bewustzijn
Ziet u één van deze symptomen breng het kind dan in een warmere omgeving en bel direct 112.
Ga met jonge kinderen die een brandwond opgelopen hebben ALTIJD langs de huisarts ook al gaat het om een lichte brandwond. Vervoer het kind altijd zittend i.v.m. eventuele vocht ophoping.
Childsafety “TO DO” Lijstje
Een baby op komst betekent ook extra uitgaven dit geldt ook voor het aanschaffen van veiligheidsmaterialen.
Tijdens je zwangerschap ben je druk bezig een kinderwagen, wiegje of kleertjes uit te zoeken wat natuurlijk hardstikke leuk is. Maar ook veiligheid is natuurlijk belangrijk en zal aangeschaft dienen te worden. Omdat veiligheid ook een prijskaartje heeft hebben wij dit voor u in twee delen gesplitst zodat u niet alles tegelijk hoeft te kopen maar toch op tijd bent.
Beveilig je huis in 2 stappen
STAP 1: Direct aanschaffen en plaatsen voor je kindje 4 maanden is
Wat is nu de tijd dat je baby gaat kruipen en de veiligheidsmaatregelen genomen moeten zijn. Dit verschilt van kind tot kind maar het begin zie je meestal al na 3 of 4 maanden. Als je kindje op zijn buik ligt zie je al dat hij heen en weer schuift en daarbij probeert zijn armen en benen te gebruiken. Het ontbreekt je kindje echter nog aan spierkracht om zich voort te bewegen.
Met 5 of 6 maanden zal je zien dat je baby al meer kracht heeft ontwikkeld en dat hij zich met armen en benen al begint voort te bewegen. Het “tijgeren” is begonnen. Naarmate de ontwikkeling van deze spieren verder toeneemt zal je kindje gaan kruipen. Dit is ook het moment dat de volgende veiligheidsmaatregelen genomen moeten zijn:
1. Laag gelegen stopcontacten beveiligen (stopcontactbeveiligers)
2. Snoeren wegwerken zodat eventuele lampjes, telefoons, adapters e.d. niet naar beneden getrokken kunnen worden of je kind verstikt kan raken in rond zwervende losse snoeren(stopcontactbeveiligers)
3. Overhangende tafelkleedjes weghalen
4. Scherpe punten van tafels e.d. beveiligen door hoek beschermers ook de onderzijde van de punt (hoekbescherming)
5. Zorg dat bloemen en planten niet bereikbaar zijn ( ook potgrond is vaak giftig)
Let op! Gedroogd sierhout is ook vaak giftig!
6. Staande voorwerpen welke om kunnen vallen wanneer uw kindje zich hier aan optrekt verwijderen of vastzetten
(bijv. staande lamp of boekenkastje) (omvalbeveiliging)
7. Eventuele touwtjes van (rol) gordijnen hoog opbinden
8. Bescherm hete radiatoren d.m.v. radiator bekleding
9. Beveilig laag gelegen kastjes en lades met dubbel functie haakjes (kast en lade beveiliging)
10. Hou de kattenbak buiten bereik van uw kindje indien van toepassing
11. Traphekje plaatsen aan bovenzijde trap (traphekje)
STAP 2: Aanschaffen en plaatsen rond 6 maanden
1. Traphekje aan onderkant trap (traphekje)
2. Fornuisrekje (keuken kast enz.)
3. Kastjes en lades welke onder de hoogte van het aanrechtblad zitten voorzien van
dubbel functie haakjes (kast en lade beveiliging)
4. Koelkast en/of vriezerslot (kast en lade beveiliging)
5. Ook hoger gelegen stopcontacten beveiligen (stopcontactbeveiligers)
6. Deuren beveiligen tegen beknelling van vingertjes (deurbeveiliging)
7. Raambeveiliging aanbrengen (Raambeveiliging)
8. Plaatsen van antislipmatjes in douche (Badkamer veiligheid)
9. Plaatsen van antislip op de trap (indien van toepassing) (Trap veiligheid)
10. Medicijn opbergbox met kinderslot (let ook op medicijnen in je nachtkastje of in de badkamer) (medicijnen)
Bescherm tere kindervingertjes en beveilig uw deuren met onze